Tajomstvá nehnuteľností: Falošné dokumenty k rodinnému domu. Zdroj: Nehnuteľnosti.sk
23. 7. 2024

Tajomstvá nehnuteľností: Falošné dokumenty k rodinnému domu. Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Keď si kúpite kávovar, dostanete k nemu celý štós papierov. Ako ho máte zapojiť, ako čistiť, ako ekologicky likvidovať. Čo môžete, čo nesmiete a mnoho ďalších inštrukcií. Keď si kúpite rodinný dom, tiež dostanete k nemu veľa papierov – ale viete, čo všetko by ste mali dostať?

Chceme  upriamiť pozornosť na oblasti, na ktoré ľudia často nemyslia, a neskôr sa kvôli tomu môžu dostať do problémov. Tie problémy nie sú na úrovni stratených kľúčov. Problémy, ktoré pomáhame riešiť ľuďom v praxi, môžu mať rýchle a lacné riešenia, no stretávame sa aj so státisícovými škodami.

V knihe Pozor, novostavba! je uvedený zoznam dokumentov, ktoré by mal dostať kupujúci pri preberaní nového rodinného domu. Je toho celá kopa, pričom platí, že čo nie je na papieri, to neexistuje. Zmluvné strany sa o tom presvedčia samy pri najbližšej reklamácii, poistnej udalosti, prípadne inej forme sporu. Zoznam sa dá úspešne použiť aj pri kúpe starších domov, akurát ho treba primerane upraviť k skutkovému stavu.  Relevantnosť každej položky treba primerane vyhodnotiť. Napríklad ak je dom napojený na verejnú kanalizáciu, nebude potrebné žiadať atest k prefabrikovanej žumpe.

Ak aj doklady dostanete, ešte stále to nemusí byť v poriadku. Zlaté pravidlo výstavby síce v stavebnom zákone uvedené nie je, treba si ho prípomínať. Znie takto: "Skolaudovaná novostavba nie je žiadny dôkaz o tom, že ide o stavbu bez vád, nedorobkov, rizík a problémov".

Keď si budete kontrolovať úplnosť dokumentácie, starostlivo si všímajte nielen nadpisy a názvy, ale aj samotný obsah. Veľmi ľahko sa môže stať, že si preberáte falzifikáty, bezobsažné čmáranice alebo doklady, ktoré s vašim domom nemajú nič spoločné.

Čo nie je na papieri, to neexistuje.
Absolútny základ čohokoľvek pri kúpe a predaji nehnuteľností je dokumentácia. Ak ju nemáte, môže sa vám to škaredo vypomstiť.
Ústne dohody a prísľuby sa môžu ukázať ako nevymožiteľné.
Súčasťou každého odovzdávacieho/preberacieho konania musí byť úplné a riadne prevzatie súvisiacej písomnej dokumentácie.
Skontrolujte si presnosť a pravdivosť všetkých údajov, ktoré sa na dokumentoch uvádzajú. Chýbajúce podpisy a pečiatky, nečitateľný rukou písaný text alebo chýbajúca strana môžu signalizovať snahu o falšovanie, prípadne inú obdobnú praktiku.
Dobrým zvykom býva, keď zoznam dokumentácie tvorí prílohu ku kúpnej zmluve. Obe strany tak vopred vedia, aké doklady je potrebné na odovzdanie domu prichystať. Ak sa niečo odovzdáva elektronicky (fotografie a pod.), malo by to byť zaslané vopred.
Ak neviete posúdiť správnosť dokumentov, neváhajte sa obrátiť na odborníkov, ktorí sa touto agendou zaoberajú. 

Zuzana Mangundová
Autor: Zuzana Mangundová

V realitách som od roku 2007. Aj moje predchádzajúce pracovné aktivity boli spojené s úctou a profesionálnym prístupom ku klientom.

Práca realitného makléra ma skutočne baví a snažím sa ju robiť na špičkovej úrovni. Mám rada prácu s ľuďmi, naopak nemám rada výraz "nedá sa". Využívam profesionálneho fotografa, točím videoprehliadky,  aktívne oslovujem potencionálnych klientov, zabezpečím maximálnu mieru prezentácie na inzertných portáloch ... všetko s jasným cieľom - predať vašu nehnuteľnosť za čo najvyššiu cenu k vašej plnej spokojnosti. Práve snahu o optimálne riešenie každého obchodného prípadu a individuálny prístup moji klienti obvykle oceňujú najviac. Vždy sa snažím v prvom rade o to, aby obchod prebehol bezpečne a k spokojnosti všetkých zúčastnených strán. Klient by nemal mať zbytočný stres okolo predaja, kúpy alebo prenájmu, ak je biznis v rukách skúseného odborníka. A to je vždy mojim prvoradým cieľom.

Prečo vznikli tieto stránky?

Aby som tu prezentovala, že keď dvaja robia to isté, nikdy to nie je to isté. Je všeobecne známe, že rozdiel medzi maklérmi je povedzme nemalý. Prosím, prečítajte si moje tipy a články. Verím, že vám tieto informácie pomôžu v rozhodovaní a že si pre predaj nehnuteľnosti zvolíte tú správnu cestu.

Za každým predajom nehnuteľnosti sa totiž skrýva ľudský príbeh. A to je dôvod, prečo by nikto nemal tak dôležitý životný krok podceňovať. Ani predávajúci, ani maklér.

Záleží mi na odvedení špičkovej práce a na spokojnosti klienta. A dbám na svojom dobrom mene a povesti ako aj na dobrom mene celej našej realitnej kancelárie ktorú zastupujem. Referencie spokojných klientov hovoria za všetko.

Ak ste dočítali až sem,  ďakujem Vám. Pokiaľ Vás čokoľvek ďalšieho zaujíma, neváhajte ma kontaktovať. Rada sa s Vami stretnem pri dobrej káve.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie