Do katastra sa už tak ľahko nedostaneme. Aké zmeny prinesie novela zákona?
26. 9. 2024

Do katastra sa už tak ľahko nedostaneme. Aké zmeny prinesie novela zákona?

Už dlhší čas sa rozpráva o novele zákona, ktorá plánuje zásadné zmeny pre zisťovanie údajov z katastra nehnuteľností a zároveň sa plánujú aj zmeny pri podávaní návrhov na vklad kúpnych a darovacích zmlúv.

Avizovaná novela zákona by mala zamedziť prístup k niektorým údajom z listu vlastníctva ako napríklad dátumu narodenia, miestu trvalého pobytu, titul nadobudnutia a úplného znenia ťarchy. Tieto údaje budú bezplatne sprístupnené len osobe, ktorá vykoná autentifikáciu pre potreby jej identifikácie. Touto zmenou by malo dôjsť k lepšiemu zabezpečeniu ochrany osobných údajov vlastníkov alebo oprávnených osôb a navrhovaná úprava by nemala brániť kontrole majetkových pomerov verejných činiteľov. Plánovaná reštrikcia obmedzuje aj šírenie údajov katastra, ktoré bude podmienené súhlasom katastrálneho úradu, pričom neoprávnené zverejnenie údajov katastra bude priestupkom.

Podávanie návrhov na vklad do katastra v elektronickej podobe by malo byť spoplatnené správnym poplatkom vo výške 50 eur, pokiaľ budete chcieť podať návrh prostredníctvom elektronickej podateľne ústredného portálu verejnej správy, zaplatíte za podanie návrhu až 100 eur. Zrušenie oznámenia návrhu na vklad umožňuje v súčasnosti zníženie správneho poplatku za návrh na začatie vkladového konania o 15 eur.

Pre zamedzenie podvodov s falošnými plnomocenstvami sa budú rozhodnutia o povolení vkladu doručovať nielen zástupcom, ale aj navrhovateľom splnomocnenia.

Ako novinku v zákone parlament predstavil možnosť zabránenia vkladu zmluvy do katastra v prípade jej zrušenia odstúpením, no ak k odstúpeniu dôjde ešte pred povolením vkladu, odstupujúci toto musí oznámiť príslušnému katastrálnemu úradu. Následne dôjde k prerušeniu vkladového konania a výzve druhého účastníka o vyjadrenie k platnosti odstúpenia. Ak toto druhý účastník poprie, odstupujúci bude musieť podať žalobu do 60 dní od doručenia výzvy, ak tak neurobí, vklad bude povolený.

Ďalšou zaujímavosťou je to, že vďaka elektronickým návrhom bude možné vytvoriť predvyplnené daňové priznanie. Pokiaľ sa bude vklad týkať prevodu rodinného domu, bude obsahovať údaje o zastavanej ploche, podlahovej ploche a počte nadzemných a podzemných podlaží, pričom v tomto formulári bude možné vyplniť aj ďalšie informácie ohľadom stavby. Práve vďaka tomuto by sa zjednodušilo vypĺňanie daňového priznania k dani z nehnuteľnosti.

V súčasnosti sa hovorí o nadobudnutí účinnosti zmien od 1. júla 2025, uvidíme však, čo všetko sa do novely zákona napokon dostane.

Zuzana Mangundová
Autor: Zuzana Mangundová

V realitách som od roku 2007. Aj moje predchádzajúce pracovné aktivity boli spojené s úctou a profesionálnym prístupom ku klientom.

Práca realitného makléra ma skutočne baví a snažím sa ju robiť na špičkovej úrovni. Mám rada prácu s ľuďmi, naopak nemám rada výraz "nedá sa". Využívam profesionálneho fotografa, točím videoprehliadky,  aktívne oslovujem potencionálnych klientov, zabezpečím maximálnu mieru prezentácie na inzertných portáloch ... všetko s jasným cieľom - predať vašu nehnuteľnosť za čo najvyššiu cenu k vašej plnej spokojnosti. Práve snahu o optimálne riešenie každého obchodného prípadu a individuálny prístup moji klienti obvykle oceňujú najviac. Vždy sa snažím v prvom rade o to, aby obchod prebehol bezpečne a k spokojnosti všetkých zúčastnených strán. Klient by nemal mať zbytočný stres okolo predaja, kúpy alebo prenájmu, ak je biznis v rukách skúseného odborníka. A to je vždy mojim prvoradým cieľom.

Prečo vznikli tieto stránky?

Aby som tu prezentovala, že keď dvaja robia to isté, nikdy to nie je to isté. Je všeobecne známe, že rozdiel medzi maklérmi je povedzme nemalý. Prosím, prečítajte si moje tipy a články. Verím, že vám tieto informácie pomôžu v rozhodovaní a že si pre predaj nehnuteľnosti zvolíte tú správnu cestu.

Za každým predajom nehnuteľnosti sa totiž skrýva ľudský príbeh. A to je dôvod, prečo by nikto nemal tak dôležitý životný krok podceňovať. Ani predávajúci, ani maklér.

Záleží mi na odvedení špičkovej práce a na spokojnosti klienta. A dbám na svojom dobrom mene a povesti ako aj na dobrom mene celej našej realitnej kancelárie ktorú zastupujem. Referencie spokojných klientov hovoria za všetko.

Ak ste dočítali až sem,  ďakujem Vám. Pokiaľ Vás čokoľvek ďalšieho zaujíma, neváhajte ma kontaktovať. Rada sa s Vami stretnem pri dobrej káve.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie