Aj nájom sa môže predražiť. Na čo si dať pozor?
31. 7. 2024

Aj nájom sa môže predražiť. Na čo si dať pozor?

Pri vytváraní nájomnej zmluvy je dobré si v podmienkach nájmu uviesť presné povinnosti a práva oboch strán. Pokiaľ sa tak neudeje, môžu neskôr vznikať problémy, ktorými trpí jedna alebo druhá strana. Jedná sa najmä o investíciu do bytu, ktorý je v nájme. Kto má čo zaplatiť? To je otázka, ktorú rieši mnoho nájomníkov a prenajímateľov.

Pri užívaní bytu treba rátať s tým, že nebudete platiť len nájomné, ktoré je pre záväzné a zmluvne dané. Zväčša dochádza k zvyšovaniu nájmu, ktoré má podobu inflačnej doložky, čo umožňuje prenajímateľovi zvyšovať nájom o infláciu každoročne. Táto skutočnosť však musí byť uvedená v zmluve. Nájomné sa však môže aj znížiť, ak sa napríklad neodstráni nahlásená závada alebo v dôsledku určitých skutočností dôjde k zhoršeniu užívania bytu.

Ďalšou položkou nájmu môžu byť úhrady za energie, respektíve za služby spojené s užívaním bytu. Na základe vyúčtovania môže prenajímateľ vrátiť preplatok, alebo pýtať doplatenie nedoplatku podľa skutočnej spotreby.

Cena nájmu sa môže zvyšovať aj v prípade omeškania platieb nájomného. Pokiaľ nezaplatíte načas, prenajímateľ má nárok na poplatok z omeškania, aj keď nie je zmluvne dojednaný, nakoľko vzniká priamo zo zákona.

Nájomca musí rátať aj s tým, že jeho povinnosťou je aj platiť takzvané drobné opravy, ktorých cena neprevýši sumu 6,64 eur, pokiaľ nie je v zmluve dohodnuté inak. Závady a poškodenia, ktoré vznikli inak ako bežným opotrebením, musí nájomca odstrániť na vlastné náklady. Taktiež aj náklady na bežnú údržbu bytu sú v réžii nájomcu.

Pokiaľ však chcete vykonávať stavebné úpravy, tie je potrebné vopred komunikovať a konzultovať s prenajímateľom, inak budete musieť byt vrátiť do pôvodného stavu na vlastné náklady. Pri dohode s prenajímateľom však môžete žiadať úhradu nákladov spojených s rekonštrukciou v plnej výške.

Zuzana Mangundová
Autor: Zuzana Mangundová

V realitách som od roku 2007. Aj moje predchádzajúce pracovné aktivity boli spojené s úctou a profesionálnym prístupom ku klientom.

Práca realitného makléra ma skutočne baví a snažím sa ju robiť na špičkovej úrovni. Mám rada prácu s ľuďmi, naopak nemám rada výraz "nedá sa". Využívam profesionálneho fotografa, točím videoprehliadky,  aktívne oslovujem potencionálnych klientov, zabezpečím maximálnu mieru prezentácie na inzertných portáloch ... všetko s jasným cieľom - predať vašu nehnuteľnosť za čo najvyššiu cenu k vašej plnej spokojnosti. Práve snahu o optimálne riešenie každého obchodného prípadu a individuálny prístup moji klienti obvykle oceňujú najviac. Vždy sa snažím v prvom rade o to, aby obchod prebehol bezpečne a k spokojnosti všetkých zúčastnených strán. Klient by nemal mať zbytočný stres okolo predaja, kúpy alebo prenájmu, ak je biznis v rukách skúseného odborníka. A to je vždy mojim prvoradým cieľom.

Prečo vznikli tieto stránky?

Aby som tu prezentovala, že keď dvaja robia to isté, nikdy to nie je to isté. Je všeobecne známe, že rozdiel medzi maklérmi je povedzme nemalý. Prosím, prečítajte si moje tipy a články. Verím, že vám tieto informácie pomôžu v rozhodovaní a že si pre predaj nehnuteľnosti zvolíte tú správnu cestu.

Za každým predajom nehnuteľnosti sa totiž skrýva ľudský príbeh. A to je dôvod, prečo by nikto nemal tak dôležitý životný krok podceňovať. Ani predávajúci, ani maklér.

Záleží mi na odvedení špičkovej práce a na spokojnosti klienta. A dbám na svojom dobrom mene a povesti ako aj na dobrom mene celej našej realitnej kancelárie ktorú zastupujem. Referencie spokojných klientov hovoria za všetko.

Ak ste dočítali až sem,  ďakujem Vám. Pokiaľ Vás čokoľvek ďalšieho zaujíma, neváhajte ma kontaktovať. Rada sa s Vami stretnem pri dobrej káve.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie